Lisovanie za studena

Skladovanie oleja
9. decembra 2017
Výroba oleja
9. decembra 2017

Prečo sú oleje lisované za studena najzdravšie?

Oleje lisované za studena sú "živé" potraviny získané z rastlín najstarším a najšetrnejším spôsobom. Tieto sa totiž lisujú, obvykle pri teplotách okolo 35°C.

Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny v prirodzenom stave, v ktorom ich ľudské telo dokáže najlepšie použiť pre svoje potreby.

Ide o relatívne náročný postup a nedokáže vyprodukovať rovnaké množstvo oleja ako pri rafinovaných olejoch, preto sú o niečo drahšie.

Bez olejov by sme nemohli existovať. Obsahujú pre život nepostrádateľné esenciálne mastné kyseliny a rozpúšťajú v nich životne dôležité vitamíny A,D,E,K. Majú významný vplyv na vývoj mozgu a nervovej sústavy a v neposlednom rade sú zdrojom energie.

Výnimočná chuť oleja lisovaného za studena je výsledkom prírodných aromatických látok, ktoré pri lisovaní zostávajú v oleji a neboli potlačené výrobou pri vysokých teplotách ( kvôli výťažnosti) alebo použitím rozpúšťadiel.

Je však dôležité vedieť, do akej teploty sa majú používať, pretože mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky, takzvané transizoméry (alebo transmastné kyseliny). Tie dvíhajú cholesterol a tiež zvyšujú riziko infarktu.

Panenské oleje sú ideálnou potravinou pre zdravú a pritom chutnú výživu, neobsahujú cholesterol. Neobsahujú syntetické, konzervačné látky ani farbivá. Panenské oleje posilňujú imunitný systém, dodávajú telu energiu, vytrvalosť, zlepšujú pamäť, zmierňujú prejavy starnutia pokožky, znižujú riziko infarktu myokardu a aterosklerózy, zlepšujú funkciu pečene. Prispievajú k prevencii ochorení ľadvín.

olej života - skutočne panenský olej