Výroba oleja

Lisovanie za studena
9. decembra 2017

Aké sú kroky pri výrobe panenského oleja?

Repkový olej sa vyrába zo semena repky olejnej pestovanej v našich stredoeurópskych klimatických podmienkach. Dnešné odrody repky sú dlhoročnou prácou odborníkov a z hľadiska zdravotných benefitov s vysokým podielom pozitívnych účinkov na zdravie

PESTOVANIE
Repka olejná je jednoročná rastlina a pestuje sa v miernom klimatickom pásme. Kvitne v máji a jej nádherné žlté polia sú neprehliadnuteľné po celý čas kvitnutia. Na Slovensku sa seje repka koncom augusta, hneď po zbere obilia. Jej pestovanie prispieva k prirodzenému striedaniu plodín.

STAROSTLIVOSŤ
Starostlivosť o repku počas jej života na poli patrí medzi dôležité povinnosti pestovateľov, pretože ako kvalita semien, tak aj jej dopestované množstvo závisí od ich krokov.

ŽATVA
Keď repka dozreje, prichádza na rad jej kosenie.

SUŠENIE a ČISTENIE
Po kosení semená repky prichádzajú do skladu, kde sa odstránia posledné zvyšky burín alebo iných nečistôt. Následne sa semená vysušia a získa vysoko kvalitná surovina na výrobu repkového oleja.

LISOVANIE
Repkový olej sa získava zo semien repky lisovaním a to lisovanim za studena, čoho výsledkom je vysoko kvalitný, vitamínmi a fytosterolmi plný olej.

BALENIE
Posledným krokom je naplnenie čerstvého oleja do fliaš a tým započne jeho cesta až do Vašej kuchyne.

Panenské oleje sú ideálnou potravinou pre zdravú a pritom chutnú výživu, neobsahujú cholesterol. Neobsahujú syntetické, konzervačné látky ani farbivá. Panenské oleje posilňujú imunitný systém, dodávajú telu energiu, vytrvalosť, zlepšujú pamäť, zmierňujú prejavy starnutia pokožky, znižujú riziko infarktu myokardu a aterosklerózy, zlepšujú funkciu pečene. Prispievajú k prevencii ochorení ľadvín.

olej života - skutočne panenský olej